zondag 27 januari 2013

Vitamine D en Zonlicht

Ons lichaam maakt vitamine D aan via de huid en haalt dit uit zonlicht.
In de zomer gaat dit een stuk makkelijker dan in de winter. 

Vitamine D zorgt voor sterke botten en tanden. Maar gaat ook een aantal auto-immuunziekten zoals diverse soorten kanker (oa dikke darm en borstkanker) diabetes, luchtweginfectie en MS.



In de zomer staat de zon hoog genoeg en bereiken voldoende UV-stralen de aarde. Daardoor kan de huid in zomer voldoende vitamine D aanmaken. Zodra de R in de maand komt, is dit niet meer het geval. We zijn dan afhankelijk van de voorraad Vitamine D in ons lichaam. Dit zit opgeslagen in ons vetweefsel en in de lever. Veel Nederlanders hebben in de herfst en winter een tekort aan vitamine D. 

Hoe kun je weten dat je een tekort hebt aan vitamine D. Dit gebeurt door een bloedonderzoek. Vitamine D geeft namelijk vage klachten zoals: moeheid, lusteloosheid maar ook zwakke spieren, pijnlijke botten en spierkrampen.

Tuberculose is sneller te verhelpen door vitamine D, dit idee is al eeuwen oud. Onderzoekers in Londen hebben ontdekt dat de vitamine de ontsteking in de longen vermindert. 

Waar zit vitamine D allemaal in.
Hier in Nederland wordt het toegevoegd aan halvarine, margarine, vloeibare bak en braadprodukten. Van nature zit het in vette vis (zalm, makreel), lever(worst) en eieren. Maar ook in roomboter, vlees en volle zuivelprodukten.

Vroeger werd er levertraan gebruikt om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Er bestaan tegenwoordig (gelukkig) tabletten met vitamine D die gemakkelijker zijn in te nemen. 

Kijk voor meer info op www.vitaminetekort.nl
Bron: gezond nu november nr 2012 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten